Zoeken en vind het juiste ras

In het keuzemenu links kunt u een overzicht oproepen van alle rassen per soort.

Weet u al een (deel van een) naam, vul die dan in in het zoekveld hieronder.

In het trekmenuutje hier rechts onder kunt u opgeven hoe lang de lijst moet worden - dat is handig zoeken op naam.

Gieser Wildeman

De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.

Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober. De boom heeft beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen, kunnen beurtjaren tegengegaan worden.

De vrucht van Gieser Wildeman is klein en van kleur bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met wat korrelig vruchtvlees. Wanneer rode wijn wordt gebruikt, kleurt de peer bij het koken rood. Ook zonder wijn kleurt de peer rood na langdurig koken. Na drie uur koken is hij ook zonder hulpmiddelen prachtig rood en zacht.